Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veszélyeztetett fajok
 
 
A veszélyeztetett fajok olyan élőlények, amelyeknek az egyedszáma, illetve az élőterülete és a táplálkozási lehetősége olyan mértékben csökken, ami már a faj fennmaradását veszélyezteti. Számos országban törvényben írják elő a veszélyeztetett állatfajok és növényfajok védelmét. Ez a vadászat tilalmát, az élőhelyükön folyó mezőgazdasági tevékenység korlátozását és a természetvédelmi területek kialakítását jelenti. A világ veszélyeztetett fajainak azonban jelenleg csak a töredéke élvez ilyen védelmet.
 
Aggodalomra ad okot az ismert fajok kihalási ütemének felgyorsulása az elmúlt 150 évben. Amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik a fajok kihalása, akkor a 21. században több tízezer faj kipusztulására kell számítani. A legtöbb ember a veszélyeztetett és kihalófélben levő fajok hallatán általában a nagytestű emlősökre és a madárvilágra gondol, a legnagyobb veszélyt azonban a tápláléklánc fontos részét képező egyéb állatfajok ezreinek eltűnése és a földi ökoszisztéma felborulása jelenti.
 
A veszélyeztetett fajok vörös listája
 
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája (Red List) az egyes fajok veszélyeztetettségének legnagyobb múltú és legismertebb osztályozási rendszere.
 
A Vörös Lista kategóriái:
Kihaló (Critical, Critically endangered)
Ez a vadon élő fajok esetében a legsúlyosabb kategória. Azokat a fajokat sorolják ide, amelyeknek az utóbbi 10 évben több mint 80%-kal csökkent a számuk, kisebb területen élnek mint 100 km² vagy az állományuk 250 felnőtt egyednél kevesebbet számlál.
Végveszélyben (Endangered)
Végveszélyben van az a faj, amelyet a jelenlegi tendenciák mellett a természetes környezetében már a közeli jövőben biztosan a kihalás veszélye fog fenyegetni. Azokat a fajokat sorolják ide, amelyeknek az utóbbi 10 évben több mint 50%-kal csökkent a számuk, kisebb területen élnek mint 5000 km² vagy az állományuk 2500 felnőtt egyednél kevesebbet számlál.
Sebezhető (Vulnerable)
Sebezhető az a faj, amely a jelenlegi tendenciák mellett a természetes környezetében előre láthatóan a kihalás szélére fog kerülni. Azokat a fajokat sorolják ide, amelyeknek az utóbbi 10 évben több mint 20%-kal csökkent a számuk, kisebb területen élnek mint 20 000 km² vagy az állományuk 10 000 felnőtt egyednél kevesebbet számlál.
 
Veszélyeztetett hüllők
aldabrai óriásteknős (Testudo gigantea)
anakonda (Eunectes murinus)
arubai csörgőkígyó (Crotalus durissus unicolor)
bordás krokodil (Crocodylus porosus)
elefántteknős (Testudo elephantopus)
cserepesteknős (Eretmochelys imbricata)
gaviál (Gavialis gangeticus)
hegyesorrú krokodil (Crocodylus acutus)
kérgesteknős (Dermochelys coriacea)
kínai aligátor (Alligator sinensis)
komodói varánusz (Varanus komodoensis)
közönséges levesteknős (Chelonia mydas)
márványos víziteknős (Actinemys marmorata)
nagyfejű teknős (Platysternon megacephalum)
nílusi krokodil (Crocodylus niloticus)
rombuszkrokodil (Crocodylus rhombifer)
orinocói krokodil (Crocodylus intermedius)
pettyes víziteknős (Clemmys guttata)
Sakáre-kajmán (Caiman latirostris)
Tabasco-teknős (Dermatemys mawii)
tengeri leguán (Amblyrhynchus cristatus)
tigrispiton (Python molurus)
 
Veszélyeztetett madarak
Aloatra-vöcsök (Tachybaptus rufolavatus)
Amszterdam-szigeti albatrosz (Diomedea amsterdamensis)
aranyhasú papagáj (Neophema chrysogaster)
Ascension-szigeti fregattmadár (Fregata aquila)
bermudai viharmadár (Pterodroma cahow)
Bernier-réce (Anas bernieri)
borzas gödény (Pelecanus crispus)
Campbell-réce (Anas nesiotis)
csíkos kivi (Apteryx australis)
dolmányos albatrosz (Thalassarche melanophris)
éjjeli papagáj (Geopsittacus occidentalis)
falakó szula (Papasula abbotti)
fehér fülesfácán (Crossoptilon mantchuricum)
fehérfejű rétisas (Haliaëtus leucocephalus)
fehérhasú fregattmadár (Fregata andrewsi)
fekete cinegelégykapó (Petroica traversi)
feketelábú albatrosz (Phoebastria nigripes)
feketecsőrű gólya (Ciconia boyciana)
földi papagáj (Pezoporus wallicus)
galápagosi pingvin (Spheniscus mendiculus)
galléros túzok (Chlamydotis undulata)
guami guvat (Gallirallus owstoni)
hárpia (Harpia harpia)
Hawaii lúd (Branta sandvicensis)
hoacin (Opisthocomus hoazin)
hódaru (Grus leucogeranus)
ibériai sas (Aquila adalberti))
jácintkék ara (Anodorhynchus hyacinthinus)
kagu (Rhynochetos jubatus)
kakapó vagy bagolypapagáj (Strigops haproptilus)
kalapácsfejű tyúk (Macrocephalon maleo)
kaliforniai kondor (Gymnogyps californianus)
karimáscsőrű réce (Hymenolaimus malacorhynchos)
királyalbatrosz (Diomedea epomophora)
kis katonaara (Ara militaris)
kékfarkú fényfácán (Lophophorus lhuysii)
kékkoronás amazonpapagáj (Amazona ventralis)
kékmaszkos amazonpapagáj (Amazona versicolor)
kéktorkú ara (Ara glaucogularis)
királyamazon (Amazona guildingii)
korallsirály (Larus audouinii)
koreai ásólúd (Tadorna cristata)
kubai csigászó ölyv (Rostramus sociabilis plumbeus)
kvézál (Pharomachrus mocinno)
lármás daru (Grus americanus)
legyezős koronásgalamb (Goura victoria)
madagaszkári kígyászhéja (Eutriorchis astur)
madagaszkári rétisas (Haliaeetus vociferoides)
majomevő sas (Pithecophaga jefferyi)
Maluku kakadu (Cacatua moluccensis)
mandzsu daru (Grus japonensis)
maori hojsza (Pterodroma cookii)
mauritiusi sándorpapagáj (Psittacula echo)
mauritiusi vércse (Falco punctatus)
nagy katonaara (Ara ambigua)
nagy prérityúk (Tympanuchus cupido)
nagy túzok (Otis tarda)
nipponíbisz (Nipponia nippon)
nyerges fácán (Lophura swinhoii)
Okinawa guvat (Gallirallus okinawae)
óriásíbisz (Thaumatibis gigantea)
papucscsőrű madár (Balaeniceps rex)
reznektúzok (Tetrax tetrax)
rétisas (Haliaeetus albicilla)
röpképtelen kormorán (Phalacrocorax harrisi)
sárgaszemű pingvin (Megadyptes antipodes)
Seychelle-szigeteki vércse (Falco araea)
siketfajd (Tetrao urogallus)
smaragd lóri (Vini ultramarina)
takahe (Notornis manteli)
tarvarjú (Geronticus eremita)
törpe íbisz (Bostrychia bocagei)
új-zélandi kaka vagy nesztorpapagáj (Nestor meridionalis)
vörösfülű ara (Ara rubrogenys)
zafirlóri (Vini peruviana)
 
Veszélyeztetett emlősök
abesszíniai kőszáli kecske (Capra walie)
abesszin róka vagy kaber (Canis simensis)
addax vagy mendeszantilop (Addax nascomaculatus)
alföldi anoa (Bubalus depressicornis)
afrikai manátusz (Trichechus senegalensis)
afrikai vadszamár (Equus africanus)
ajakos medve (Melursus ursinus)
arab bejza (Oryx leucoryx)
arab farkas (Canis lupus arabs)
arany bambuszmaki (Hapalemur aureus)
arany oroszlánmajmocska (Leontopithecus rosalia)
aranyfejű oroszlánmajmocska (Leontopithecus chrysomelas)
aranyhasú mangábé (Cercocebus chrysogaster)
aranykoronás repülőkutya (Acerodon jubatus)
arany piszeorrú majom (Rhinopithecus roxellana)
ázsiai aranymacska (Felis temmincki)
ázsiai elefánt (Elephas maximus)
ázsiai félszamár vagy onager (Equus hemionus)
ázsiai oroszlán (Panthera leo persica)
ázsiai vadászgepárd (Acinonyx jubatus venaticus)
ázsiai vadkutya (Cuon alpinus)
babirussza (Babyrousa babyrussa)
banteng (Bos javanicus)
barátfóka (Monachus monachus)
barnamedve (Ursus arctos)
berbermakákó vagy magót (Macaca sylvana)
bóbitás gibbon (Nomascus concolor)
bongó (Tragelaphus eurycerus)
bonobó vagy törpecsimpánz (Pan paniscus)
Chaco-pekari (Catagonus wagneri)
celebeszi disznó (Sus celebensis)
csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor)
dámgazella (Gazella dama)
Dávid-szarvas vagy milu (Elaphurus davidianus)
Diána-cerkóf (Cercopithecus diana)
dorkászgazella (Gazella dorcas)
drill (Mandrillus leucophaeus)
egérmaki (Microcebus murinus)
erdei bölény (Bison bison athabascae)
erszényes ördög (Sarcophilus harrisi)
európai bölény (Bison bonasus)
európai nyérc (Mustela lutreola)
falanuk (Eupleres goudotii)
fehér orrszarvú (Ceratotherium simum)
fekete oroszlánmajmocska (Leontopithecus chrysopygus)
fekete orrszarvú (Diceros bicornis)
fekete pókmajom (Ateles paniscus)
feketearcú oroszlánmajmocska (Leontopithecus caissara)
feketelábú görény (Mustela nigripes)
fossza (Cryptoprocta ferox)
Fülöp-szigeteki disznó (Sus philippensis)
galápagosi medvefóka (Arctocephalus galapagoensis)
gaur (Bos gaurus)
Geoffroy-pókmajom (Ateles geoffroyi)
gorilla (Gorilla gorilla)
Grévy-zebra (Equus grevyi)
grönlandi bálna (Balaena mysticetus)
gyapjasfejű tamarin vagy Liszt-majmocska (Saguinus oedipus)
gyapjasmajom (Lagothrix lagotricha)
gyapjas pókmajom (Brachyteles arachnoides)
haiti patkányvakond (Solenodon paradoxus)
háromujjú lajhár (Bradypus tridactylus)
havasi kecske (Oreamnos americanus)
Hawaii barátfóka (Monachus schauinslandi)
hegyi anoa (Bubalus quarlesi)
hegyi tapír (Tapirus pinchaque)
hegyi zebra (Equus zebra)
hópárduc (Panthera uncia)
hosszúfarkú macska vagy margay (Felis wiedii)
hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae)
hulok (Hoolock hoolock)
ibériai hiúz vagy párduchiúz (Felis pardina)
indiai antilop (Antilope cervicapra)
indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis)
indri (Indri indri)
jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus)
jegesmedve (Ursus maritimus)
Juan Fernandez-medvefóka (Arctocephalus philippii)
kanadai juh (Ovis canadensis)
kantáros karmoskenguru (Onychogalea fraenata)
kardszarvú antilop (Oryx dammah)
karibi manátusz vagy lamantin (Trichechus manatus)
kékbálna (Balaenoptera musculus)
kétpúpú teve (Camelus bactrianus)
kis panda vagy vörös macskamedve (Ailurus fulgens)
koala (Phascolarctos cinereus)
kolumbiai menyét (Mustela felipei)
kouprey (Bos sauveli)
ködfoltos párduc (Neofelis nebulosa)
közönséges csimpánz (Pan troglodytes)
libériai mongúz (Liberiictis kuhni)
Livingstone-repülőkutya (Pteropus livingstonii)
madagaszkári cibetmacska (Fossa fossana)
madagaszkári vari (Varecia variegata)
maláj medve (Helarctos malayanus)
Mentawai-szigeteki langur (Presbytis potenziani)
Mindorói bivaly vagy tamarao (Bubalus mindorensis)
mocsári szarvas (Cervus duvauceli)
muflon (Ovis musimon)
nagyorrú majom (Nasalis larvatus)
narvál (Monodeon monoceros)
Nilgiri-langur (Trachypithecus johnii)
Nilgiri-tahr (Nilgiritragus hylocrius)
núbiai kőszáli kecske (Capra nubiana)
okapi (Okapia johnstoni)
orangután (Pongo pygmaeus)
óriás fekete lóantilop (Hippotragus niger varani)
óriás bambuszmaki (Hapalemur simus) vagy (Prolemur simus)
óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca)
oroszlánfejű makákó (Macaca silenus)
óriásvidra (Pteronura brasiliensis)
őserdei kutya vagy erdei kutya (Speothos venaticus)
pampaszarvas (Ozotoceros bezoarticus)
pápaszemes medve (Tremarctos ornatus)
pézsmatulok (Ovibos moschatus)
pödröttszarvú kecske (Capra falconeri)
Przewalski-ló vagy ázsiai vadló (Equus przewalskii)
sörényes farkas (Chrysocyon brachyurus)
sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla)
sörényes juh (Ammotragus lervia)
szürke bálna (Eschrichtius robustus)
takin (Budorcas taxicolor)
tarka karcsúmajom (Pygathrix nemaeus)
tengeri vidra (Enhydra lutris)
tigris (Panthera tigris)
tömpeorrú majom vagy malacfarkú langur (Simias concolor)
törpedisznó (Sus salvanius)
törpevíziló (Choeropsis liberiensis)
üstökös makákó (Macaca nigra)
vadászantilop (Damaliscus hunteri)
Vadjak (Bos grunniens mutus)
Verreaux-szifaka (Propithecus verreauxi)
véznaujjú maki (Daubentonia madagascariensis)
vietnami antilop (Pseudoryx nghetinhensis)
vikunya (Lama vicugna)
villásszarvú antilop (Antilocapra americana)
vöröshátú mókusmajom (Saimiri oerstedii)
vörös farkas (Canis rufus)
vörös tehénantilop (Alcelaphus buselaphus)
vörös uakari (Cacajao rubicundus)
Zapata-guvat (Cyanolimnas cerverai)
zászlósfarkú gereza (Colobus guereza)
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.